Thursday, December 3, 2009

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL


HIDUP BERANI UNTUK GAGAL


Begitulah tema contest yang baru dibuat oleh encik denaihati kita. Seorang contest organizer yang sememangnya tidak asing lagi di Malaysia. penganjur contest ni sendiri ialah seorang yang berani untuk gagal. Memang saya salute!

Saya secara jujurnya masih lagi takut-takut untuk mencuba perkara yang baru. Sehinggalah tahun ini saya mula berblogging dengan agak aktif. Memang banyak betul kegagalan yang telah saya lalui. Banyak juga yang saya laburkan wang untuk beli ebook dan untuk explore perkara-perkara baru di Internet ni.

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL
Sebenarnya tak perlulah pun diceritakan pasal ni sebab semua orang tahu. Tapi berdasarkan pengalaman saya yang sikit ni. Memang disebalik kegagalan akan ada seribu pelajaran.

CERITA TAHUN NI
Banyak perkara juga saya dah cuba tahun ni untuk cari formula buat duit di Internet. Dari buat duit dengan servis, buat duit dengan contest, buat duit dengan twitter, buat duit dengan blog advertising network. dan banyak lagi sebenarnya. Tidak semua yang dibuat berjaya. Tetapi cakap terus terang, memang berbaloi-baloi. Alhamdulillah dengan modal yang saya kumpul dari program-program buat duit saya berjaya membeli beberapa domain untuk projek akan datang , manakala hosting saya dapat percuma jer dari contest yang saya join. Daripada modal yang saya kumpul juga saya sekarang dapat mecuba beberapa teknik advertising melalui program-program advertising. Tengoklah nanti macammana kesannya.

Okey itu coretan saya bersempena dengan tema contest dimana saya tahu contest HIDUP BERANI UNTUK GAGAL dari blog Yang Terbuku Di Hati.

Okey biar saya cerita sikit pasal contest ni.

1. Dalam contest ni ada elemen SEO dimana korang perlu tulis satu entri bebas di blog korang. Dalam tu mesti ada perkataan "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" . Di akhir contest 10 top ten blog yang tersenarai di google.com untuk keyword "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" menggunakan browser firefox akan menang hadiah berbaloi-baloi.

1 - 5 : RM500 seorang
6 - 10 : RM250 seorang

Best la korang kalau dapat ni :)

2. Contest ni juga merupakan referral contest. Korang berpeluang dapat RM10 untuk setiap referral. Referral ni macam ni, kalau korang tahu contest ni melalui blog ni, maka saya meminta jasa baik korang untuk masukkanlah berkataan berikut dalam post korang:
saya tahu contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" ini dari Zul's Blog (http://zulseffort.blogspot.com)
3. Eh ada juga hadiah dimana setiap pernyertaan ke 10, 25, 50 , 75, 100 dan seterusnya mengikut gandaan 25 akan dapat duit free RM50 mengikut urutan link di bahagian komen blog denaihati.

Saya juga tengah merancang sesuatu untuk sesiapa yang jadikan blog ini sebagai referral. Tunggu!! :). [Eh.. tak payah tunggu kalau nak jadikan saya referral terus pun boleh :)]



HIDUP BERANI UNTUK GAGAL?


No comments:

Post a Comment